Czekolada to niewątpliwie jeden z najciekawszych produktów spożywczych.

Gorzka (ciemna)  czekolada, o zawartości ponad 70% kakao zawiera wiele antyoksydantów i  polifenoli. Ciekawostką jest, że tabliczka czekolady ma ich dwa razy więcej niż lampka czerwonego wina i prawie tyle samo co filiżanka prawidłowo zaparzonej zielonej herbaty. Związki te spowalniają wzrost komórek nowotworowych.

W wielu opracowaniach podaje się walory dietetyczne gorzkiej czekolady oraz  jej wpływ na dobre samopoczucie. Tak jak wszyscy zachwycają się właściwościami czekolady to w zasadzie wszyscy zalecają umiar w jej spożywaniu. Przede wszystkim ze względu na kaloryczność, dużą zawartość tłuszczu i cukrów. Warto jednakże wiedzieć, że indeks glikemiczny gorzkiej czekolady (zdolność do podnoszenia poziomu cukru we krwi i wywoływania szkodliwych skoków insuliny) jest umiarkowany, znacznie mniejszy niż w przypadku białego chleba.

Ze swej strony możemy dodać, że mieszanie produktów mlecznych z czekoladą niweczy dobroczynne działanie molekuł kakao, dlatego należy unikać czekolady mlecznej.

 

 

Czekolada cały czas zachowuje miano produktu luksusowego, podwyższającego poczucie szczęścia a jednocześnie często wypełniana jest sporą ilością cukru i dodatków.

My  postanowiliśmy po prostu zrobić własną gorzką czekoladę, bez użycia cukru, na samych prostych, naturalnych składnikach.  Skupiliśmy się na wytworzeniu produktu z bazowych, wyłącznie prostych i zdrowych surowców.

Jako podstawa naszej czekolady służy kakao bio z  Peru, do tego  miazga kakowa Callebaut, oleje zimnotłoczone z ostropestu i kokosa (olej ostropestu naszym zdaniem jest  pomysłem w znacznej mierze zmieniającym charakterystykę czekolady jako produktu obciążającego wątrobę na produkt mogący pracę wątroby stymulować), lecytyna słonecznikowa bio jako produkt wspomagający pracę mózgu zamiast syntetycznych emulgatorów, stevia jako produkt słodzący, zastępujący cukier w znacznym stopniu obniżającym kaloryczność czekolady, wg wstępnych badań z ok. 580-600 kcal/100 g do ok. 500 kcal. Do tego naturalna wanilia i nic więcej !

 

 

 

Wiele, wiele prób, mieszania ze sobą składników, konszowanie i temperowanie czekolady w warunkach domowych to samo w sobie wyzwanie a z takich naturalnych eksperymentalnych składników to naprawdę wyczyn. Ale w końcu udało się. Mamy produkt: ciemną czekoladę bez cukru, który zestala się, rozpuszcza, formuje, błyszczy się i pachnie pomimo swojego składu nacelowanego na zdrowotność a nie na uzyskanie cech handlowych.

Z czystym sumieniem możemy nim polewać kulki mocy, które powstały w oparciu o tą samą filozofię czyli zdrowie, zdrowie, zdrowie, wszystko inne w dalszej kolejności.

Skomentuj

Polecane Produkty

Kategorie produktów