Produkty pszczele to temat zainteresowania ludzi od dosłownie tysięcy lat. Ludzie badają i udowadniają dobroczynne działania miodu, wosku pszczelego, kitu, propolisu a nawet zbawiennych użądleń pszczół. Poniżej kilka informacji o miodzie aby przybliżyć Wam produkty i dać garść, być może, nowych informacji.

Miód

 

Wszyscy wiedzą, że miód jest kaloryczny, ale nie są to kalorie zdolne do odkładania się w formie tłuszczu.  Cukry zawarte w miodzie bardzo dobrze odżywiają organizm, w tym mózg, powodując wzrost aktywności i wydajności mózgu niwelując przy okazji zmęczenie. Woda z miodem i cytryną wypita zaraz po treningu lub wysiłku fizycznym uzupełni glikogem w mięśniach , a także zneutralizuje powstałe wolne rodniki tlenowe.

 

 

Regularne spożywanie miodu obniża ciśnienie tętnicze. Pewnie każdy kiedyś jadł miód w stanach przeziębienia i osłabienia. I bardzo dobrze!  To nic dziwnego,  skoro miód oprócz zwykłego wzmocnienia organizmu posiada też silne właściwości lecznicze, antybiotyczne,  w tym udowodnioną działalność antybakteryjną na: ziarniaki gram dodatnie-gronkowce i paciorkowce, laseczki wąglika, prątki gruźlicy i inne. Niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyk.

Duże znaczenie w miodzie mają enzymy.Pochodzą one głównie z gruczołów ślinowych owadów.

 

 

Miód zawiera szereg minerałów i mikroelementów, w tym: potas, chlor, żelazo, wapń, magnez, molibden, mangan i kobalt. Oprócz minerałów zawiera też  szereg witamin takich jak : A, B1, B6, B12, kwas foliowy, pantotenowy oraz biotynę. Zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia działanie serca.

 Wszystkich tych zdrowotnych substancji jest znacznie więcej ale nie o mnożenie nazw tu chodzi, a o przypomnienie sobie jak  dobroczynny i szeroki jest zakres działania miodu. Oprócz samego regularnego jedzenia miodu znane są właściwości kosmetyczne miodów, inhalacyjne świec z wosku pszczelego.
Miód Lipowy ma wysoką aktywność bakteriobójczą i antyseptyczną, dlatego uważany jest za najlepszy naturalny środek na przeziębienie, grypę oraz choroby układu oddechowego – np. zapalenie oskrzeli. Działa przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo. Warto go mieć pod ręką w okresie jesienno-zimowym, gdy szaleje grypa, wówczas warto podawać go choremu z herbatką lipową. Ale chcąc zadbać o układ immunologiczny, a więc zapobiegać chorobom, należy regularnie spożywać go przez cały rok.
Miód akacjowy – jest to miód najbardziej lubiany przez dzieci. Najsłodszy z wszystkich rodzajów miodów. Doskonale nadaje się na kanapkę czy do posłodzenia herbatki. Jego regularne spożywanie zapewnia odporność, zapobiegając przeziębieniom, stanom zapalnym układu krążenia oraz chorobom przewodu pokarmowego. Cenne właściwości pozwalają przeciwdziałać m.in. nieprzyjemnej grypie jelitowej.
 Miód wielokwiatowy znajduje zastosowanie w stanach przeziębienia, złego samopoczucia.Wzmacnia naturalną barierę ochronną organizmu przed infekcjami. Łagodzi również objawy alergii, nieprzyjemnego kataru siennego, a niektóre badania wykazują jego korzystnie działanie w astmie oskrzelowej.

Świece z wosku pszczelego


Świece wykonane z wosku pszczelego mają właściwości wpływające bardzo pozytywnie na nasze samopoczucie. Mają przyjemny zapach i ciepłe światło, działają kojąco i relaksująco.
Najważniejszą cechą, jaką posiadają świece z wosku pszczelego jest ich zdolność do jonizowania powietrza,  czyli neutralizują negatywne promieniowanie emitowane przez urządzenia elektroniczne i elektryczne. Świece z wosku pszczelego niwelują zapach dymu papierosowego i spalają się bez uwalniania dymu. Podczas spalania wydzielają delikatny miodowo – propolisowy zapach, bardzo pozytywnie wpływający na samopoczucie. Jeśli więc mamy w domu osobę nerwową lub zapracowaną, to  warto jej taką świecę sprezentować.

Skomentuj