Praliny czekoladowe bez cukru

Praca z czekoladą oceniana jest jako najwyższa półka czynności kulinarnych i cukierniczych. Jest tak zapewne z wielu powodów: należy najpierw doprowadzić ziarna kakaowe do postaci miazgi i kakao a następnie wytworzyć emulsję zastygłą w formie.
Czekolada nie jest nigdy produktem, w którym składniki wzajemnie się rozpuszczają, lecz jest emulsją w której składniki pozostają ” niezależne”. Na dodatek czekolada to struktura krystaliczna złożona z 6 rodzajów kryształów, które mogą występować w różnej postaci, konsystencji i proporcjach. Od tego ile jest jakich kryształów zależy to, czy czekolada się głośno łamie, pięknie błyszczy, jak zachowuje się w wyższych temperaturach i jakie ma świadczące o jej wysokiej jakości cechy fizyczne.

Dobra czekolada to nie tylko taka, która nam smakuje. Dobra, wzorcowa czekolada powinna zawierać kilka najwyższej jakości składników. Lista składników naszych pralin czekoladowych jest krótka.
Bazą naszej czekolady, która używamy do pralin, jest miazga kakaowa Callebaut oraz 100% kakao z Ghany. Składniki połączone są ze sobą przy pomocy lecytyny słonecznikowej, naturalnego produktu stosowanego w diecie osób odżywiających się naturalnie , wspierającego pracę mózgu i poprawiającego żywotność bez potrzeby suplementacji. Wysokiej jakości czekolada, z której są zrobione praliny jest źródłem wielu cennych składników mineralnych np.: magnezu, wapnia i żelaza.
Chcieliśmy aby dzięki aromatowi naszej czekolady można było poczuć smak dalekich lądów, zapach egzotycznych klimatów, chwilę się odprężyć.

Dbając o walory zdrowotne obniżyliśmy kaloryczność czekolady poprzez zastosowanie tłuszczu z ostropestu wspomagającego wątrobę oraz eliminację cukrów na korzyść stevii – w 100 procentach naturalnego produktu roślinnego. Tym sposobem w naszej czekoladzie nie ma żadnych dodatków syntetycznych a pralina zachowuje doskonałą jakość i dość niezwykłe skoncentrowanie smaku, jednocześnie spełniając wszystkie parametry jakie oczekuje się od czekolady!

Nasze praliny robione są według żelaznej zasady, że suma jadalnych składników jest jadalna! Nie stosujemy aromatów, dodatków, utwardzaczy, cukru ratyfikowanego, mleka w proszku ani syntetycznych barwników.

Kolorowe praliny robimy za pomocą barwników z buraków, chabrów i innych naturalnych składników, tak aby całość zachowała swój naturalny charakter. Według tej samej filozofii postępujemy przy wypełnianiu pralin. Praliny wypełniamy nadzieniem z naszych wcześniej przygotowanych konfitur z borówek , dodajemy sok z czarnego bzu, konserwujemy wódką.
Słodycz praliny uzyskują dzięki dodatkowi miodu. Nie ma w nich ratyfikowanego cukru ani konserwantów !

Praliny mogą być doskonałym prezentem nie tylko „od święta” , ale także bez żadnej okazji, po prostu aby sprawić przyjemność naszym najbliższym, których zdrowie leży nam na sercu.

Skomentuj