
Produkty pszczele to temat zainteresowania ludzi od dosłownie tysięcy lat. Ludzie badają i udowadniają dobroczynne działania miodu, wosku pszczelego, kitu, propolisu a nawet zbawiennych użądleń pszczół. Poniżej kilka informacji o miodzie aby przybliżyć Wam produkty i dać garść, być może, nowych informacji.
Miód
Wszyscy wiedzą, że miód jest kaloryczny, ale nie są to kalorie zdolne do odkładania się w formie tłuszczu. Cukry zawarte w miodzie bardzo dobrze odżywiają organizm, w tym mózg, powodując wzrost aktywności i wydajności mózgu niwelując przy okazji zmęczenie. Woda z miodem i cytryną wypita zaraz po treningu lub wysiłku fizycznym uzupełni glikogem w mięśniach , a także zneutralizuje powstałe wolne rodniki tlenowe.
Regularne spożywanie miodu obniża ciśnienie tętnicze. Pewnie każdy kiedyś jadł miód w stanach przeziębienia i osłabienia. I bardzo dobrze! To nic dziwnego, skoro miód oprócz zwykłego wzmocnienia organizmu posiada też silne właściwości lecznicze, antybiotyczne, w tym udowodnioną działalność antybakteryjną na: ziarniaki gram dodatnie-gronkowce i paciorkowce, laseczki wąglika, prątki gruźlicy i inne. Niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyk.
Duże znaczenie w miodzie mają enzymy.Pochodzą one głównie z gruczołów ślinowych owadów.
Miód zawiera szereg minerałów i mikroelementów, w tym: potas, chlor, żelazo, wapń, magnez, molibden, mangan i kobalt. Oprócz minerałów zawiera też szereg witamin takich jak : A, B1, B6, B12, kwas foliowy, pantotenowy oraz biotynę. Zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia działanie serca.
